Парламентът ще почива 10 дни през октомври заради изборите

С 90 гласа "за" депутатите решиха да не се провеждат пленарни заседания от 12 до 21 октомври, заради предстоящите президентски и местни избори, съобщи БНР. Предложението, внесено от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и заместника й Анастас Анастасов, беше подкрепено след сериозни дебати.


Според Цецка Цачева с предложението ще се гарантира равнопоставеност на участниците в изборите, защото често парламентарната трибуна се използвала за предизборна агитация, а и непарламентарните сили, участващи в изборите нямали достъп до трибуната на Народното събрание.


Михаил Миков от БСП обаче посочи, че с това решение за известно време ще се спре и контролната функция на парламента над изпълнителната власт. Когато Народното събрание не упражнява парламентарен контрол, то не изпълнява функциите и съдържанието си по Конституция, отбеляза Миков. По думите му, това е мракобеснически начин за отнемане на права и демокрация. Социалистите казаха, че ако решението бъде прието, може да поискат и оставката на Цецка Цачева като председател на Народното събрание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK