МВФ: За рекапитализация на банките ЕС се нуждае от около 200 млрд. EUR

Не може да се изключи възможността за глобална рецесия през 2012 г. За това предупреди директорът на Международния валутен фонд за Европа Антонио Борхес. В днешния доклад на фонда се казва, че европейските правителства не трябва да предприемат драстични бюджетни съкращения, тъй като те ще са за сметка на ръста в ЕС.


"Намирането на устойчиво решение на кризата в еврозоната е повече от закъсняло. Нужни са трудни решения за подобряване на кризисното управление и за показване на единство в подкрепа на проекта за икономически и паричен съюз, което ще убеди пазарите", се посочва в доклад на МВФ за икономическите прогнози за Европа.


За рекапитализация на банките и връщане доверието на инвеститорите, Европа ще се нуждае от 100 до 200 млрд. EUR, коментира Антонио Борхес. "Тази сума според нас е много малка в сравнение с оборота ма европейския пазар на ценни книжа или с размера на европейския стабилизационен фонд", каза той.
Според Борхес програмата за предоставяне на втори пакет финансова помощ на Гърция трябва да бъде преразгледана заради влошаването на икономическата ситуация и забавянето на темповете на провеждане на реформи в страната.


"Оценката на помощта в размер на 109 млрд. EUR, направена през юли, е основана на предположения, които оттогава са се променили", каза директорът на МВФ за Европа. Той допълни, че в случай на преразглеждане на програмата, не е задължително загубите за притежателите на гръцки дълг да се увеличат. Борхес прогнозира, че Атина ще получи шестия транш от международната финансова помощ за 8 млрд. EUR.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK