Квотите вредни газове минават на депозит

Квотите вредни газове, разпределяни на компаниите у нас, минават на своеобразен депозит. След като през последната година много от дружествата попълниха приходите си от продажба на спестени емисии, сега компании заделят част от тях за периода след 2013 г. Тогава те ще разполагат с по-малко "безплатни" емисии и ще трябва да купуват на търг необходимите им квоти за изхвърляне на парникови газове. Това става ясно от одобрения от кабинета  Национален план за инвестиции за периода 2013-2020 г. Към момента в сила е втора фаза (1 януари 2008 - 31 декември 2012 г.) от международното споразумение, прието през 1997 г. в Киото, Япония,  за намаляване на вредните емисии в атмосферата. В рамките на тази втора фаза правителството разпределя вредните емисии безплатно сред тецовете и други предприятия.


Плавна промяна
България, както и още няколко европейски страни заради ниския си брутен вътрешен продукт ще имат възможност да се възползват от "преходен период", т.нар. дерогация. Страната ни ще предложи на ЕК през 2013 г. 70% от необходимите квоти за СО2 емисии да останат безплатни, а 30% да се купуват на търг. Идеята е всяка следваща година безплатните квоти да намаляват с по 10%, докато достигнат "нула" през 2020 г. Тогава за всеки тон мръсотия във въздуха ще трябва да се плаща. Това ще обхваща както държавните, така и частните предприятия, които към днешна дата са 132 броя.


Запаси от излишък
Към новата фаза от 2013 г. ще може да се прехвърлят сегашните излишъци на предприятията, разказа за в. "Пари" Борис Христов, директор анализи и бизнес развитие в "Карбон Финанс" ООД. Тъй като в България предприятията имат излишък, това е добре за тях, коментира той. "От първия етап (2005-2007 г.) нямаше възможност да се прехвърлят към втората фаза(2008-2012 г.), което доведе до срив в цените", обясни той и допълни, че това прехвърляне, наречено банкируемост, ще доведе до развитие на новия пазарен механизъм в търговията с СО2 емисии - търговете. Предприятията ще могат да запазват излишъците, за да се предпазят от непланирани разходи за необходимите квоти."Ние заделяме в момента част от свободните си квоти заради увеличаващото ни се производство", обясни главният счетоводител на "Захарни заводи" АД - Горна Оряховица Пламен Иванов. Според Христов България ще се възползва от дерогацията, тъй като в противен случай производителите на електроенергия ще трябва да заплатят за цялото им нужно количество квоти, което от своя страна ще доведе до по-големи разходи. През периода 2013-2020 г. на един общ европейски пазар всеки ще може да купува и продава толкова, колкото му е нужно, коментира той. Новите промени ще бъдат ефикасни, твърди Христов, тъй като досега безплатните квоти от държавите в ЕС осигуряваха допълнителни чисти печалби за някои предприятия, които емитираха по-малко от алокацията си.


Зелени инвестиции
Ако тецовете и предприятията не купуват квоти на търг, а се възползват от дерогацията, ще трябва да инвестират в намаляване на изхвърляните вредни газове. От икономическото министерство посочиха, че тези инвестиции до 2020 г. трябва да бъдат в размер на близо 1 млрд. EUR при средна цена от 15 ЕUR на тон емисии СО2. Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" е предвидила най-голяма сума за ремонти - 121.25 млн. EUR, следвана от ТЕЦ Варна с планирани инвестиции от 66.642 млн. EUR и "Топлофикация-Русе" - 20.914 млн. ЕUR.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK