Bank of England обяви нова стимулираща програма, ще изкупва активи за 75 млрд. GBP

Bank of England взе решението да изкупи активи за още 75 млрд. GBP, с което цели да предпази британската икономика от продължаващата дългова криза в еврозоната и да стимулира лабилното възстановяване, съобщава БТА. Днешното решение, с което програмата за изкупуване на активи беше разширена до 275 млрд. GBP, подчертава несигурното положение, в което се намира британската икономика на фона на лошото икономическо положение в световен мащаб.


Освен това банката запази непроменена лихвата си от 0.5%, която е рекордно ниска. Европейската централна банка (ЕЦБ) също остави основната си лихва без промяна, като стойността й остава 1.5%. Решението на ЕЦБ не е неочаквано, предвид покачването на инфлационния натиск и забавящия се икономически растеж.


Анализатори, които са анкетирани от Reuters, оценяват вероятността този месец банката да поднови програмата за изкупуване на активи или така нареченото количествено облекчаване, на 40%. Централната банка на Великобритания е похарчила общо 200 млрд. GBP между март 2009 и януари 2010 г. по програма за количествено облекчаване, като смята, че това е спомогнало за изваждането на икономиката от дълбоката рецесия, резултат на световната банкова криза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK