Антоанета Цонева: Стенограмите от заседанията на ЦИК са като досиетата "Х"

Институтът за развитие на публичната среда подаде жалба срещу ЦИК заради отказ от достъп до нейни стенограми Гражданското общество и медиите нямат представители в ЦИК и в закона не е посочено, че комисията трябва да заседава при закрити врата. Това е порочна практика, наложена през последните 20 години, на която в момента се основава поведението на поведението на ЦИК. Това обяви Антоанета Цонева председател на Управителния съвет на "Институт за развитие на публичната среда" днес по повод отказа на правителството да предостави информация от стенограмите и протоколите от заседания на Централната избирателна комисия.  Протоколите и стенограмите от заседанията на ЦИК са като "Досиетата Х", обясни тя.


Тя цитира министъра на правосъдието и кандидат за президент Маргарита Попова, която също подкрепя публикуването на стенограмите и протоколи от заседанията на комисията.


Институтът за развитие на публичната среда подаде жалба до Административен съд София срещу Централната избирателна комисия заради отказ от достъп до стенограми от заседанията на комисията и протоколите. През септември от института са поискали стенограми от конкретни заседания с цел оценка на въздействието на новото изборно законодателство.


Светослав Георгиев, изпълнителен директор на Института посочи, че ЦИК вместо да се произнесе с решение, отговаря на молбата с писмо, в което не са посочени правни аргументи и не са се съобразили със закона за достъп до обществена информация и не е представил отговора си с изрично решение по исканите въпроси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK