Трайчо Трайков: НЕК е завела иск срещу "Атомстройекспорт"

рбитражен иск в Женева е бил заведен в петък от Националната електрическа компания (НЕК) срещу руската компания строител на АЕЦ "Белене" "Атомстроиекспорт". Това коментира министър на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков в сутрешния блок на БНТ. Двете компании още в началото на лятото обявиха, че ще започнат съдебни дела една срещу друга. В арбитражния съд в Париж "Атомстройекспорт" заведе иска за 58 млн. EUR за изпълнени текущи дейности по площадката на АЕЦ "Белене". С друг иск за 61 млн. EUR пък заплаши НЕК, но в арбитража в Женева. Той е за неизплатените на НЕК пари за старото оборудване, което компанията строител е заварила на площадката.


Трайков припомни, че НЕК е подписала миналия петък нов документ, с който срокът за окончателното решение за строителството на атомната централа, да бъде удължен до 31 март 2012 г. Времето по думите на министъра е необходимо за да се съберат допълнителни данни, свързани с цените на строителството, тока и финансирането. Трайчо Трайков припомни, че руската строителна компания е настояла за този по-дълъг срок – до края на март, а не до края на годината. Това по думите на енергийния министър говори, че и двете страни имат да свършат неща, преди да вземат "решения за такива огромни суми". По отношение на руския кредит, за който пред местни медии заговори зам.-шефът на руската "Росатом" Кирил Комаров, Трайков коментира, че до момента не се е стигало до уточняване на  параметрите на финансирането. Той подчерта, че Русия е готова да предостави цялата сума и правителството ще поиска да има всички разчети разписани, сметнати и подписани. Енергийният министър обаче подчерта, че кабинетът продължава да държи за максимално голямо и участие и на трети страни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK