Георги Ушев ще оглави Наказателния спецсъд

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Георги Ушев за председател на Специализирания наказателен съд. Това е вторият и вече успешен опит на ВСС да определи кой ще заеме поста, след като първият път нито един от кандидатите на получи необходиния брой гласове - минимум 13 и се стигна до балотаж. Георги Ушев е заместник-шеф на Софийския районен съд (СРС), командирован в Софийски градски съд. За поста освен него кандидатстваха Величка Иванова-Влашева, съдия в Пловдивския военен съд и Георги Николов - административен ръководител на Районния съд в Сливница. При второто гласуване той получи 21 от 23 от гласа, Николов - 2, а Влашева - нито един.


"Специализираният наказателен съд трябва да отговори на изискванията на обществото за компетентност, справедливост и принципно правосъдие - това е моята мотивация", коментира след вота Ушев и подчерта, че в България няма извънредни съдилища и този няма да е такъв, поне доколкото зависи от него.


Георги Ушев бе кандидат за шеф и на по-горната инстанция - Апелативния специализиран наказателен съд, който все още няма ръководство, след като на двапъти нито един кандидат не получи достатъчно гласове. Съдията кандидатства за двата поста с една и съща концепция. За настоящия пост той получи подкрепата на председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. груев все пак имаше известни колебания относно Ушев именно заради двойната му кандидатура и еднаква концепция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK