Жан-Клод Трише: Ще има две операции за рефинансиране на банките в еврозоната

Европейската централна банка ще извърши две специални операции за кредитиране на банките в срок от една година. Това заяви нейният президент Жан-Клод Трише, съобщи БТА. ЕЦБ ще предостави 12 и 13-месечни спасителни заеми на банките от еврозоната, като двете операции за рефинансиране ще бъдат през октомври и през декември. Ще продължат шестмесечните операции и програмата за изкупуване на обезпечени облигации на стойност 40 млрд. EUR ще бъде възобновена  между ноември 2011 и октомври 2012 година.На днешното си заседание банката остави основната си лихва непроменена на равнище 1.5%, както очакваха анализаторите.


Гръцкият външен дълг поставя в затруднено положение много европейски финансови институции. Междубанковите заеми, които са важни за съществуването им, стават невъзможни заради страх, че няма да бъдат върнати.


На последната си пресконференция като ръководител на ЕЦБ Трише призова банките от еврозоната да предприемат мерки за укрепване на операциите си, включително чрез укрепване на балансовите си отчети и избягване на високи възнаграждения. Французинът напуска поста си на 31 октомври и ще бъде заменен от  управителя на Италианската централна банка Марио Драги.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK