Владислав Горанов: Не е ясно колко ще са митническите дознатели

Със заповед на директора на агенция "Митници" Вальо Танов ще бъдат определени митническите дознатели, заяви заместник-министъра на финансите Владислав Горанов. Парламентът прие промени в Закона за митниците, според който митническите инспектори вече ще могат да разследват и да задържат заподозрени в митнически и валутни престъпления, както и в данъчни измами.


При първото чете на законопроетка Горанов каза, че служителите, които ще бъдат назначени са 260. Сега на второ четене обаче уточни, че бройката ще е по-малка, но при необходимост числото може да стигне първоначално планираното.


Правомощията, която ще се полагат на служителите се свеждат до налагане на административна мярка. В случай, че има категорични и основателни съмнения за извършено престъпление или вероятност лицето да се укрие, тогава митническите инспектори ще могат да използват белезници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK