Укрепването на "Тракия" ще се финансира от еврофондовете

Две сдружения подадоха оферти за допълнителните дейности по лот 4 на автомагистралатаДве сдружения подадоха оферти за укрепването на 12.5 км участък от лот 4 на магистрала "Тракия", при който бяха установени високи подпочвени води. В началото на годината изпълнителят на отсечката от Ямбол до Карнобат - "Тракия IV" с водещ партньор "Холдинг Пътища", обяви, че по трасето има участъци с мочурища и неподходящи почви, които трябва да се укрепят.


Финансиране


В средата на годината проверките на Агенция "Пътна инфраструктура" потвърдиха, че има преовлажненост на част от трасето на лот 4, което ще доведе до оскъпяване на строителството. Тогава инж. Лазар Лазаров, който впоследствие оглави АПИ, предположи, че оскъпяването ще е в рамките на 15 млн. лв., но не беше ясно дали те ще останат за сметка на бюджета, или ще бъдат поети от европейските фондове. След отварянето на ценовите оферти от пътната агенция обявиха, че проектът е предвиден за финансиране от Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г., съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз. 
Бързо или евтино


За участие в търга за укрепителните дейности по лот 4 подадоха документи тра участника, но един от тях - "Конструктур инженеринг" АД, не беше допуснат от комисията до отваряне на ценовите оферти. Варненското сдружение "АМТ - Пътища", което включва "Пътища и мостове" Варна и "Пътно строителство" Добрич, предложи цена за изпълнение на обществената поръчка от 12 982 372.37 лв. без ДДС, включително непредвидените разходи. Другият допуснат участник е сдружение "Аксиона България", което включва испанската "Аксиона инфраструктурс" и "Пътностроителна техника" София, която участва и в сдружение "Тракия IV", изграждащо лот 4. Тяхната оферта за изпълнение на договора е 14 628 369.36 лв. без ДДС.И двете сдружения предлагат 40% неустойка, но "Аксиона" се наема да извърши дейностите за много по-кратък срок от конкурента си - 30 дни, в сравнение с 85 дни, предложени от "АМТ - Пътища". Така, макар и с по-висока цена, офертата на българо-испанското сдружение получи двойно повече точки от техническата оценка. До края на следващата седмица комисията по ЗОП на АПИ трябва да излезе с решение на кой кандидат да възложи изпълнението на поръчката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK