Малта отложи ратифицирането на спасителния фонд за еврозоната

Парламентът на Малта отложи за понеделник ратифицирането на споразумението за подсилване на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС). В момента той е на стойност 440 млрд. EUR. Според споразумението делът на Малта в ЕФФС нараства от 398млн. EUR до 704 млн. EUR.Нужно е одобрението на 17-те страни членки на еврозоната, за да влезе в сила припомня АФП. Отлагането се наложи, след като депутат от опозицията заяви, че променен текст на споразумението не е представен. Малта отсрочи ратификацията заради възражение на бившия премиер Алфред Сант по текста на резолюцията, представен в парламента. По думите му текстът на документа е нужно да се преразгледа в контекста на новите задължения на Малта. Въпреки отлагането европейското споразумение се очаква да бъде одобрено от Малта, тъй като опозиционната Лейбъристка партия заяви, че ще го подкрепи, предават международните агенции. 


Страните, които все още не са ратифицирали измененията, засягащи резервите и правомощията на ЕФФС са Малта, Холандия и Словакия. Това възпрепятства усилията по овладяване на дълговата криза в Гърция, пишат още световните агенции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK