Sony иска изцяло да придобие общата компания с Ericsson

Японската корпорация Sony води преговори с Ericsson за изкупуването на дела на шведската компания в общото дружество за производство на мобилни телефони, съобщава Reuters, цитирайки анонимен източник. Ходът ще помогне на японците да унифицират предложенията си в областта на мобилните устройства, тъй като в момента таблетите излизат на пазара под марката Sony, а телефоните - под името Sony Ericsson.


Двете страни трябва да решат този месец дали да подновят десетгодишното си партньорство. Общото дружество стартира през 2001 г. и постигна успех с музикалните телефони Walkman и моделите с по-добър фотоапарат Cybershot. Компанията обаче изгуби евтиния сегмент от пазара от Nokia и Samsung и реагира бавно на влизането на Apple и техния iPhone на този пазар.


Според анализатори, евентуална сделка може да достигне 1.3 млрд. USD, в зависимост от това как се договорят двете компании за патентите на Ericsson. Макар, че за сделката няма официално потвърждение, акционерите на Sony явно са притеснени за нейния ефект върху финансите на корпорацията, тъй като акциите й поевтиняха с 3.3% в петък. Sony Ericsson успя да постигне печалба от 90 млн. EUR миналата година, след като реализира загуби от 836 млн. USD през 2009 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK