Райфайзенбанк: Оживление в икономиката може да има през втората половина на 2012 г.

"В момента опасенията, свързани със състоянието на европейските икономики основно тревожи пазарите, инвеститорите и потребителите, а това води до допълнително влошаване на очакванията и у нас. Това коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев в последния месечен анализ на банката.


Той уточни, че миналата седмица анализаторите на банката са понижили чувствително прогнозите за растежа в Еврозоната, което естествено доведе и до ревизия на очакванията за България. Очакванията са ни тази година са у нас да е налице 2% растеж, толкова ще и догодина, каза още  Ганев. Според него по-осезаеми положителни ефекти за икономиката ще можем да видим едва през втората половина на 2012 г.

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува месечния си макроикономически обзор на актуалните към края на септември 2011 г. данни. Анализаторите на банката отбелязват положителното изменение на потреблението и износа през второто тримесечие на годината, които определят ускорението на растежа на БВП до 2.2% на годишна база, като същевременно обръщат внимание и на продължаващия спад на инвестициите в страната.


Ниските равнища на бюджетния дефицит към момента предполагат изпълнение на фискалния критерий за членство в Еврозоната към края на тази година, пише още в обзора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK