До края на месеца ще бъде готов планът за рекапитализация на банките от еврозоната

Още този месец може да бъде готов планът за банкова рекапитализация, предаде БТА. Европейският съюз би трябвало да даде сигнал за намеренията си относно затруднените банки на срещата на върха по-късно този месец, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Според основната идея банките трябва първо сами да намерят начини да привлекат средства. Ако не успеят, трябва да се обърнат към националните правителства за помощ, но ако и това се провали - могат да разчитат на  Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС).


Подробностите как ще се случва това трябва да бъдат уточнени от лидерите на ЕС на срещата в Брюксел на 17-18 октомври на редовния Европейски съвет, който се провежда веднъж на три месеца.


Германия подкрепя идеята на Холандия в ЕС да бъде създадена длъжността еврокомисар, отговарящ за спазването на Пакта за стабилност и растеж на страните от еврозоната, посочи Меркел. Според нея коригираният Пакт за стабилност и растеж сам по себе си "вече е голяма стъпка напред". При какви условия е допустима намеса в икономиката на страни длъжници, които нарушават пакта, все още не е достатъчно изяснено, допълни Меркел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK