Oracle ще плати близо 200 млн. USD глоба на правителството на САЩ

Американският производител на софтуер Oracle се е съгласил да плати глоба в размер на 199.5 млн. USD на правителството на САЩ, като постигнатата договореност позволява  да бъде прекратено започнатото срещу корпорацията съдебно производство, предава БТА, позовавайки се на съобщение на министерството на правосъдието на САЩ. Oracle са обвинени в завишени на цени на своята продукция. Става дума за договор, който компанията е сключила през 1998 г. с правителствено учреждение - Управлението на общите служби. По-конкретно договорът предвиждал да се инсталира софтуер и да се осигури техническа поддръжка.


Според правоохранителните органи обаче Oracle не са изпълнили договорните си задължения, тъй като не са предоставили на Управлението на общите служби "точна и пълна информация" за цените на своята продукция, "включително и за действащи към онзи момент намаления, предлагани на други клиенти". В резултат на това правителството е платило повече, отбелязва министерството на правосъдието. Всичко започнало, когато правоохранителните органи били информирани за порочната практика от сътрудника на Oracle Пол Фрасцела, подал през 2007 г. съдебен иск срещу работодателя си. Като част от сделката, сключена между правителството и компанията, на него ще бъде изплатено сума от 40 млн. USD.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK