Днес ще стане ясно ще стачкува ли БДЖ

Очаква се днес да стане ясно дали ще има стачка в Българските държавни железници, съобщава БНР. В министерски съвет  ще се състои нова работна среща, на която ще се обсъждат проблемите на компанията. В понеделник управляващи и синдикати не успяха да стигнат до конкретно споразумение. Ще присъстват премиерът Бойко Борисов, министрите на транспорта Ивайло Московски и на финансите Симеон Дянков и ръководствата на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа".  Категоричен беше финансовия министър Симеон Дянков, че за да получи БДЖ заема от Световната банка в размер на 460 млн.лв.,  трябва да бъдат изплатени текущите задължения и дълговете. "Заемът ще се подпише. Въпросът е, че той ще се подпише когато видим, че има достатъчно допълнителни приходи в БДЖ, така че те да могат да покриват поне лихвите по заемите, които в момента са тяхна тежест.", заяви Дянков.


От началото на седмицата синдикатите преговарят за колективен трудов договор и за спиране на масовите съкращения, които се предвиждат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK