Белград очаква китайски инвестиции за 2 млрд. USD

Китай е готов да инвестира в сръбската икономика до 2 млрд. USD през следващите няколко години, заяви в сръбският външен министър Вук Йеремич, цитиран от ИТАР-ТАСС. Йеремич, който е на официално посещение в Китай, говори след срещи с местни бизнесмени. Той изрази задоволство от срещите и заяви, че проектите, за които са водени разговори, може да започнат много скоро, още в  края на този месец. Китайските предприемачи са особено  заинтересовани от възможността за преки инвестиции в  енергетиката и текстилната промишленост в Сърбия.


"Една от компаниите изрази готовност да прехвърли в Сърбия значителна част от производството си, насочено към европейския пазар. Останалите проекти предвиждат инвестиции в областта на високите  технологии, свързани с енергетиката", допълни Йеремич.Преди време Китай изрази готовност да предостави на  Сърбия кредит на стойност един милиард EUR при много изгодни условия за строителство на ТЕЦ "Никола Тесла" в град Обреновац. Освен това китайските бизнесмени възнамеряват да инвестират 300 милиона е EUR в строителството на слънчева електростанция в южна  Сърбия и вече са отделили 750 милиона EUR за реконструкция на  въгледобивния комплекс в Костолац и за строителството на товарно пристанище на река Дунав.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK