Робърт Зелик: Германия няма визия за кризата в еврозоната

Президентът на Световната банка Робърт Зелик разкритикува индиректно германския канцлер Ангела Меркел, изразявайки съжаление заради липсата на визия на Германия за кризата в еврозоната, съобщава БТА. "Преди повече от 20 години, когато източният блок се разпадна, канцлерът Хелмут Кол показа визия как нещата биха могли да се развиват. Днес подобно нещо липсва по жесток начин и колкото повече продължава това, толкова повече пари ще струва и толкова повече ще се стеснява кръгът на възможностите за решения", заявява Зелик в интервю за сп. "Виртшафтсвохе", чийто брой излиза в понеделник.


През последните дни Германия и Франция изглежда имат разногласия по начина за рекапитализиране на европейските банки. Френският президент Никола Саркози трябва да се срещне утре с Мекрел в Берлин, за да постигнат съгласие. "Досега европейците се опитваха да уредят проблемите си с помощта на ликвидности (гарантиране на достатъчно пари в наличност - бел. ред.). Не искам да критикувам това, но така проблемът не се урежда. Така само се печели време", допълни Зелик, който се срещна с Меркел в четвъртък в Берлин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK