Гърция може би ще се нуждае от по-големи заеми

Преструктуриране на частния дълг е по-добър вариант, смята гръцкия представител в МВФГърция ще се нуждае от по-големи заеми от сега предвижданите главно заради рецесията, надвишаваща очакванията, и резултата от участието на частния сектор в спасителния план за Гърция. Това  заяви представителят на Гърция в Международния валутен фонд (МВФ) Панайотис Румелиотис в интервю за гръцкия финансов  всекидневник "Имерисия", цитиран от БТА. Европейските лидери одобриха през юли втори спасителен заем   за Гърция от над 109 милиарда EUR, които да помогнат на  страната да обслужва дълга си до 2020 година.


Частният сектор бе поканен да се включи във втория  спасителен пакет според схема, която ще доведе до загуба от 21  процента за частните кредитори. Според Румелиотис обаче нуждите от финансиране на Гърция ще  бъдат дори по-големи, а финансовата празнина ще трябва да бъде запълнена или чрез увеличаване на заема на стойност 109 милиарда EUR, договорен през юли, или чрез преструктуриране на частния дълг. Гръцкият представител добави, че МВФ подкрепя втората  възможност. По-дълбоко преструктуриране на гръцкия дълг може да  включва по-голямо "подстригване" (намаляване на дължимите суми -бел. ред.) по гръцките облигации или удължаване на падежа им, посочи Румелиотис.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK