България ще иска от ЕС отсрочка за млечните фирми

Министерство на земеделието подготвя новаметодика за цената на водата занапояванеБългария ще поиска още 18 месеца отсрочка за млечните ферми,които не са покрили изисквания на ЕС, е съобщил министърът наземеделието и храните Мирослав Найденов по време на националното изложение по животновъдство в Сливен. Срокът за тяхното закриване е до края на тази година.Фермите от втора и от трета група ще получат последен шанс даизпълнят изискванията, посочил министърът и допълнил, че сроковете ще бъдат обвързани с изпълнението на определениизисквания от фермите. "Надявам се, че Европейската комисия ще ни разреши да получим още 18 месеца", е казал министъа.


България подготвя нотификация за 3 млн. лв. държавна помощ от ЕС за животновъдите от районите на Странджа-Сакар, е съобщил още Найденов. Средствата ще са за възстановяване наживотновъдството в тези райони, които пострадаха от шапната епидемия. Парите ще се получават през следващата година и щебъдат за купуване на животни. Министерството на земеделието също така подготвя нова методика за определяне на цената на водата за напояване. Новата методика ще представлява цена в лева/декар за извършени отделни поливки и цена в лева/декар/сезон, занапояване на култури през целия поливен сезон. Цената в лева накубически метър ще се ползва само в случаите на помпено напояване и при наличие на действащи водомерни устройства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK