Fitch понижи рейтинга на Италия и Испания, но пожали Португалия

.Международната рейтингова агенция Fitch понижи  суверенния кредитен рейтинг на Испания и Италия. Рейтингътна Испания е свален от "АА+" на "АА-", а като причина бяха изтъкнати рисковете от  забавяне на икономическия растеж и високите на дългове на  испанските региони. Рейтинговата агенция понижи и кредитния рейтинг на Италия  и определи отрицателна  перспектива за оценките в дългосрочен план. Fitch понижава рейтинга на Рим от "АА-" на "А+", изтъквайки като  причина високия държавен дълг на Италия, ниския икономически  растеж и "техническото и сложно в политически план" решение,  необходимо за преодоляване на финансовите трудности на страната и възвръщане на доверието на инвеститорите. Рейтинговата агенция отбеляза, че първоначалният колеблив  отговор на правителството на кризата е подкопал доверието на  пазарите.


Fitch обаче остави без промяна суверенния кредитен рейтинг на Португалия. Рейтингът остава ВВВ-, но перспективата се запазва "отрицателна", което означава, че оценката за дълговите книжа на Португалия може да бъде преразгледана през четвъртото тримесечие.


Fitch последва примера и на останалите водещи агенции за  оценката си за Италия, припомня БТА. Във вторник срещу сряда Moody's понижи кредитния рейтинг на Италия с три степени от Аа2 на А2 с отрицателна перспектива.Moody's посочи като причина опасенията на инвеститорите за държавния дълг на Италия, които водят до скок на лихвите по  държавните облигации на страната. На 20 септември другата водеща рейтингова агенция -  Standard & Poor's - понижи кредитния рейтинг на Италия заради "крехкостта" на италианската  управляваща коалиция.


Moody's също така обяви, че обмисля да понижи оценката на дългосрочния дълг на Белгия, която в момента е втората най-добра - "Аа1". Рейтинговата агенция ще проучи доколко уязвима е Белгия към дълговата криза в еврозоната, както и перспективите за растежа и неяснотата около евентуалната държавна подкрепа за банковата система, по-специално за френско-белгийската банка Dexia.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK