Меркел и Саркози изглаждат различията си за кризата на среща

Германският канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози се срещат в Берлин, за да изгладят различията си за това как еврозоната трябва да използва финансовите си ресурси, за да се противопостави на дълговата криза, заплашваща глобалната икономика. Меркел и Саркози вероятно ще обсъдят какво да правят по гръцкия казус, така че да стабилизират банките-заемодатели, които са засегнати от обезценяването на държавните облигации. Колапсър на белгийския кредитор Dexia – първата жертва на кризата – добави усещане за неотложност на преговорите, съобщава Reuters. "Dexia ще бъдат сред темите, които ще бъдат обсъдени, но основната тема е Гърция и еврозоната, тъй като банките са само следствие от кризата" заявяват от френското финансово министерство.


На разговорите между френския и германския лидер трябва да бъде обсъден и поредния жизненоважен транш от помощта за Гърция, която е възможно до стредата на ноември да остане без достатчъно средства, за да посреща финансовите си задължения. "Налице е висока степен на риск, че тази криза ще ескалира и юе се разширява", коментира германският финансов министър Волфганг Шойбле. Основните различия между Париж и Берлин са относно рекапитализирането на банките в Европа. Наскоро Ирландското правителство излезе с изчисления, че финансовите институции ще се нуждаят от 100 млрд. EUR допълнително, за да устоят на кризата с държавния дълг, а от Международния валутен фонд определят сумата на 200 млрд. EUR.


Париж иска да се използва  440 милиарсния  Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF) за рекапитализиране на банките, докато Берлин настоява фонда трябва да се използва само като последно средство. Друг ключов въпрос е как да се използва на EFSF за изкупуване на суверенен дълг, за да се предотврати разрастването на кризата. Това е от особено решаващо значение, ако Гърция не успее да си осигури следващия транш.  Франция не иска да се определят ограничения за EFSF по въпроса, а от своя страна Германия настоява да се ограничи сумата, използвана за всяка държава-членка и да се определя срок за закупуване на облигации.


Двете най-мощни икономики в  еврозоната са подложени на натиск в световен мащаб за решаване на кризата в Европа, която тласка пазарите надолу. Минлоата седмица президентът на САЩ Барак Обама призова Европа да "действа бързо", определяйки кризата в еврозоната като най-голямата пречка пред възстановяването на САЩ. Президента на Световната банка Робърт Зелик от своя страна коментира в сяое интервю за списание Wirtschaftswoche, че е има пълна липса на визия за излизане от сотуацията в Европа и Германия в частност, и е нужно да се покаже повече лидерство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK