Износът на България за трети страни се е увеличил с близо 33%

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - август е отрицателно и достига близо 2.2 млрд. лв., показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на над 1.5 млрд. лв.


Износът на България за трети страни се е увеличил с 32.8% през периода януари - август 2011 г. спрямо съответния период на предходната година и надвишава 9.8 млрд. лв., сочат данните на НСИ. През август 2011 г. износът за трети страни нараства с 14.2% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 1.2 млрд. лв.


Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония, Китай, Украйна и САЩ, които формират 53.7% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР, Канада и Украйна. Най-голям спад е отчетен при износа за Сирия, Сингапур, Перу и Виетнам.


Вносът на България от трети страни за първите осем месеца на 2011 г. се е увеличил с 22.4% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 12.0 млрд. лв. Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединените арабски емирства, Сингапур и Република Корея. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Перу, Виетнам и Иран, сочат още данните. През август 2011 г. вносът на България от трети страни се увеличава със 17.6% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 1.4 млрд. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK