"Елана": Акциите на шоколадовите компании си заслужават

В условия на растящо потребителско доверие акциите на компании като Kraft и Hershey's държат потенциал за продължителен растеж, а при напрегнати пазарикаквито наблюдаваме през последното тримесечие тези компании демонстрират желание да се разрастват и да разширяват продуктовите си възможности на широки пазари, което запазва потенциала. Това обясянва в свой анализ Евтим Тренков от "Елана Трейдинг". Според анализатора при сегашната ситуация държането на акциите на тези компании и въобще компании от сектора е стратегически обосновано. Хеджирането на позицията с държане на контракти върху захар и какао допълнително може да засили сигурността на инвестиционния портфейл.


Борсова връзка


Експозицията на тези компании към борсово търгувани стоки като какао, захар и кафе ги прави изключително привлекателни за хеджиране, твърси Тренков. Поскъпване на някоя от тези суровини ще означава покачване на производствените цени за предприятеията, което или ще се отрази в печалбите на компаниите или ще бъде прехвърлено върху потребителите, което е и по-вероятния сценарии.Това от своя страна ще накара потребителите да се насочат към стоки-заместители, което пак ще се отрази на печалбите. Следователно печалбите,  а от там и стойностите на шоколадовите компании са в негативна корелация със стойностите на производствените им стоки. Разбира се изключения съществуват, породени основно от непредвидени политически обстоятелства в страните износителки на какао.Повече по темата в утрешния брой на в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK