Томас Сарджънт и Кристофър Симс получиха нобеловата награда за икономика

Последното от шестте нобелови отличия за 2011 г. - наградата за икономически науки, бе връчена в днес на двамаамерикански учени. Признанието за  Томас Сарджънт и Кристофър Симс е за емпиричните им изследвания на причините и следствията в макроиконимиката. Въпреки че Сарджънт и Симс са извършвали изследванията си независимо един от друг, приносите им са взаимно допълващи се по много начини, заявяват от нобеловия комитет. Творческата работа на лауреатите, извършена през 70-те и 80-те години на миналия век отдавна е приета от изследователи и политици по целия свят. Днес методите, разработени от Сарджънт и Симс са основни инструменти в макроикономическия анализ.


Наградата за икономика не е спомената в завещанието на Алфред Нобел. Тя е учредена през 1969 г. от Шведската централна банка Riksbank и се присъжда в памет на Нобел. С наградата за икономика се отличават важни научни открития, както и тяхното въздействие върху тази област от познанието.Повече по темата в утрешния борй на в. "Пари".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK