С близо 40% се е увеличил износът на България за страните от ЕС

Износът на България за ЕС се е увеличил с 38.2% през периода януари - юли 2011 г. спрямо същия период на 2010 г. и възлиза на 13.8 млрд. лв., показват предварителните данните на Националния статистически институт (НСИ). 


Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.6% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Португалия и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения и Словакия. През юли 2011 г. износът за ЕС нараства с 15.5% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.2 млрд. лв.


Вносът на България от ЕС за периода януари - юли 2011 г. се е увеличил с 20.2% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 14.3 млрд. лв. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Малта и Латвия. Намаление се наблюдава при вноса от Португалия , Финландия и Дания, сочат още данните на НСИ.


През юли 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 18.4% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.1 млрд. лв. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK