Съдебни изпълнители продават заводи за общо 50 млн. лв.

Съдебни изпълнители продават 11 завода на търг. Това е обичаен брой за продажби, но необичайна е общата им начална цена -почти 50 млн. лв., показва справка в сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Продава се вагонен завод, предприятия за месопреработка и за преработка на риба, фабрика за тестени изделия.


35.7 млн. за завод на Васил Божков


Най-скъп е русенският "Локомотивен и вагонен завод" ЕАД. Неговата начална цена е 35.7 млн. лв. "Това е най-скъпият недвижим имот, обявяван досега за публична продан", коментира председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Гeорги Дичев.Както в. "Пари" вече писа, публичната продан е обявена на 3 октомври, а търгът ще бъде на 4 ноември. "Локомотивен вагонен завод" е част от "Железопътна инфраструктура - холдингово дружество" на Васил Божков. В обявлението на частния съдебен изпълнител Милкана Македонска е записано, че заводът ще бъде продаван заедно с имотите му, като трябва да се запази неговата дейност. "Локомотивен и вагонен завод" има 3 договорни ипотеки към Обединена българска банка за общо 22.5 млн. EUR. Както в. "Пари" вече писа, в отчета за 2010 г. "Локомотивен вагонен завод" е с отрицателен собствен капитал от 11.6 млн. лв. Загубата само за миналата година е 4.8 млн. лв., а общите приходи са 733 хил. лв. В средата на септември ОББ наложи запор върху сметките и банковите касети на "Холдинг Пътища" в Първа инвестиционна банка и в УниКредит Булбанк до размер на 7.57 млн. лв. Запорът беше наложен заради задължение на "Инфраком 2007" по договор за кредит с ОББ, за който "Холдинг Пътища" е солидарен длъжник, се казва в съобщението. Според публичната компания двете страни по кредита са подписали споразумение на 24 февруари 2011 г., с което възстановяването на заема е разсрочено и са договорени условия за погасяване. Предплатени са и всички дължими суми за октомври, а частично са преведени пари и за дължими суми за ноември, обясниха в съобщението на "Холдинг Пътища" до акционерите. Компанията е изпълнител на строителните дейности по лот 4 от магистрала "Тракия" между Ямбол и Карнобат.
И по-евтино


5 пъти по-евтин е следващият завод в списъка за продажби на търг. Началната цена на производството на кооперация "Христо Ников" в София е 6 957 750 лв. За почти половината от тази сума се продава заводът на "БДС - Български деликатесен стандарт" в град Левски. Началната цена е 3 625 110 лв., като за земята са 632 250 лв., за сградите 2 074 500 лв., а за оборудването 918 360 лв. За сградите не се дължи ДДС е записано в обявлението на съдебния изпълнител. По искане на взискателя ОББ оборудването и имотите се продават заедно, защото са част от предприятието. Търгът ще е на 25 октомври. С начална цена от 825 000 лв. се продава завод за преработка на риба във Варна. И тук производствените мощности и недвижимите имоти се продават заедно. Заводът има ипотека в Първа инвестиционна банка. Сред по-евтините производства, продавани на търг, са заводи във Велики Преслав, Каварна, Горна Оряховица, Русе, Губянци и Добрич.


----------


Мнение


Продажбите на големи имоти нямат успех


Взискателите, а това най-често са банки, се явяват на търг за големите имоти и ги придобиват, коментира


Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители


От големите обекти като хотели и заводи досега са продадени един-два. Обективно погледнато, сега в страната не се правят инвестиции и няма купувачи за такива имоти. Практиката досега показва, че в тези случаи взискателите, а това най-често са банки, се явяват на търг. Те придобиват имотите с надежда, че ще изчакат по-добри времена и ще ги продадат. При по-евтините имоти като гарсониери и едностайни апартаменти има леко увеличение на реализираните сделки. Не може да се каже на какво се дължи този ръст. Продължава практиката, при която банките обявяват един имот и по 10 пъти на търг. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK