Днес се връчва нобеловата награда за икономика

Днес в 14 ч. българско време ще бъде връчена последната от шестте нобелови награди за 2011 г. Паметната нобелова награда за икономически науките единствената, която не евключена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп Алфред Нобел и е учредена едва през 1968 г. от шведската централна банка в негова памет. Тя е най-престижната в света награда за принос в областта на икономиката и се връчва всяка година от Шведската кралска академия на науките.


Носителят й получава златен медал, диплома и 10 млн. шведски крони (близо 1.5 млн. USD). От 1980 г. наградата е присъдена на американци 26 пъти, а от учредяването си не е била печелена самостоятелно от жена. Нобеловата награда за икономика се присъжда въз основа на  номинации от специално подбрани икономисти, препоръка на Комисията по наградите за социални науки към Шведската кралска академия на науките и чрез тайно гласуване от цялата академия.   

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK