"Газпром" възнамерява да се появи на пазарите за електроенергия в Европа и Азия

Дъщерна компания на енергийния гигант - "Газпром енергохолдинг" иска да придобие 10 електроцентрали в Европа, сред които и такива в БългарияРуската държавна енергийна компания "Газпром" планира да се появи на пазарите за електроенергия в Европа и Азия, пише руското електронно издание за бизнес "РБК дейли", цитирано от БТА. Една от многото дъщерни компании на "Газпром" - "Газпром енергохолдинг" (ГЕХ) е готова да строи електростанции и да купува такива в чужбина.


Руското издание коментира, че пречки за компанията на азиатския пазар ще има в сферата на икономиката, а на европейския пречките ще са политически. Интересите на "Газпром енергохолдинг" се свеждат до купуване на европейски електроцентрали и строителството на такива в Азия. В първия случай става въпрос за активи в България, Великобритания, Германия и страните от Бенелюкс е коментирал шефа на ГЕХ Денис Фьодоров. Той е пояснил, че в списъка за Европа са включени около десет проекта, за които дъщерното на "Газпром" дружество иска да придобие контролните пакети и ще плати в брой. ГЕХ се интересува и от Турция, където има недостиг на електроенергия и цените са привлекателни, но засега е решила да изчака, докато премине първия етап от процеса на либерализация на турския енергиен пазар.


Преди две седмици ЕК стартира най-мащабната си до момента проверка за монополни практики в газовия сектор. Те не подминаха и руския енергиен гигант "Газпром", неговите дъщерни дружества и търговски партньори. Обект на проверките станаха компании, за които има подозрения, че прилагат неконкурентни практики, или за които вече има информация, че са извършвали нарушения. Бяха претърсени офисите на пет европейски газови компании, в които "Газпром" има съществен дял - E.ON Ruhrgas, германската RWE, полската PGNiG и българските "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз. От ЕК обявиха, че ще се търсят доказателства за създаването на пречки за достъп до мрежата, възпрепятстване на диверсифицирането на доставките и налагането на неоправдано високи цени. Руският премиер Владимир Путин нареди на ръководството на "Газпром" да съдейства напълно на експертите от комисията, но предупреди и че наблюдава внимателно процеса. Шефът на компанията Алексей Милер пък обяви, че корпорацията е готова да защитава правата си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK