КРС раздава още ефир

Комисията за регулиране на съобщенията скоро ще издаде разрешение за ползване на нова порция радиочестотен спектър, съобщава информационна агенция "Фокус". Процедурата е започната след заявления от страна на компаниите "Булсатком" и "Макс Телеком", които са изразили желание да осъществяват обществени електронни съобщения през мобилна наземна мрежа. Спектърът е в обхват 1800 MHz и може да се използва за изграждане както на обикновени мрежи за пренос на глас от второ поколение (GSM), така и за 3G и по-нови мрежи за пренос на данни (UMTS, LTE и WiMAX).


Комисията дава срок от 21 дена на други компании да предявят желания към тези честоти. В случай, че в посочения срок не постъпят други заявления, регулаторът ще предостави свободния радиочестотен спектър на операторите, които първоначално са заявили интерес към него. При проявен допълнителен интерес и в случай, че наличният свободен ресурс се окаже недостатъчен за ползване от всички лица, подали заявление, КРС ще обяви състезателна процедура.


КРС обяви намерение и за издаване на разрешение за ползване на радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез мрежа за широколентов безжичен достъп в обхват 3.5 GHz, след заявка от страна на компанията "България Кънект" ЕАД. Към момента всички компании, ползващи тази честота, използват технологията WiMAX.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK