Гърция национализира банка Proton

Гръцката централна банка обяви, че е задействала спасителен фонд, с който ще се притече на помощ на банка Proton, с което на практика финансовата институция ще бъде национализирана. Малкият кредитор беше обект на разследване за възможни нарушения на гръцките закони за пране на пари. Гърция и нейните международни кредитори създадоха специален инструмент за капиталова подкрепа - Фонда за финансова стабилност, като предпазна мрежа за банки, нуждаещи се от рекапитализация, но изпитващи затруднения да получат средства от пазара.


Централната банка каза, че Proton ще бъде разделена на "добра банка", където ще бъдат държани всички частни и правителствени депозити, и "старата банка". Фондът ще бъде единствен инвеститор в "добрата" банка, която ще запази името Proton и ще има коефициент на капиталова адекватност над регулаторните изисквания. Същевременно, "старата" банка е с отнет лиценз и е в процедура на ликвидация. Приходите от тази ликвидация ще бъдат използвани за погасяване на исковете на трети лица. Акционерите на Proton ще са последни в този списък.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK