ЕК прие нови строги правила за търговия с електроенергия на едро

Според еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, новите правила за търговия ще доведат до справедливи цени и пазарът ще стане по-прозраченНови строги правила за търговията с електричество на едро за ЕС ще действат от края на годината, съобщиха от ЕК. Те са приети днес, обявиха от комисията и за първи път търговията с енергия ще се следи на ниво ЕС. Целта на новите правила е да се преустанови използването на вътрешна информация, която "изкривява" цените на продажбата на едро на енергия. В резултат от подобни злоупотреби фирмите и потребителите плащат повече, отколкото е необходимо.


За манипулации на пазара на едро органите в държавите от ЕС ще налагат наказания. Според еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер новите правила за търговия ще доведат до справедливи цени, пазарът ще стане по-прозрачен и ще се спазват правилата, което се очаква да повиши доверието на всички в добрата работа на вътрешния пазар. Така според еврокомисаря ще се засили конкуренцията и потребителите винаги ще получават най-добрата цена.


С приетия днес регламент се създава система за регистриране на пазарни злоупотреби. С новите правила се забранява използването на вътрешна информация при сделки на пазари за търговия на едро на енергия. Преди да се извърши сделката, трябва да се обяви поверителна информация, която може да повлияе на цените. Извън закона ще се поставят сделките, които имат за цел да манипулират пазара, или да разпространят невярна информация, която поражда фалшиви или подвеждащи очаквания за предлагането, търсенето или цените. Търговците на енергия ще бъдат задължени да докладват пред Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (АСРЕ) пряко или чрез трета страна за сключените от тях сделки. Те трябва да докладват цената, обемите, деня и часа, когато е извършена сделката, имената на продавача, купувача и получателя. Специално това задължение ще влезе в сила след приемането на регламент за прилагане, който ще бъде предложен в следващите месеци.


По данни на ЕК дневно в Европа се извършват над 10 хил. сделки на едро с електроенергия и газ. В сектора на енергията, повече от всеки друг сектор, пазарните цени са тясно обвързани с наличните възможности за производство и пренос на продукцията. Това се обяснява с факта, че електроенергията не може да се съхранява в промишлен мащаб. Затова цените се влияят много лесно, като се създаде невярна представа за наличните производствени възможности или като всъщност се намали действителното производство, се посочва в съобщението на ЕК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK