"Тройката" ще отпусне спасителния транш за Гръция през ноември

Гърция вероятно ще получи траншa от 8 млрд. EUR, с който трябва да се спаси от фалит, в началото на следващия месец. Това се заявява в общото изявление на инспекторите на кредиторите от т.нар. "тройка". Представителите на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ), и Международния валутен фонд (МВФ) завършиха петата си поред мисия в Атина, но преди да се пристъпи към изплащане на помощта, заключенията на инспекцията трябва да бъдат одобрени от еврогрупата и борда на МВФ. В изявлението на финансовите инспектори се заявява, че е постигнато споразумение на персонално ниво с властите в Атина по икономическите и финансови мерки, необходими за "връщане в релси" на икономическата програма на правителството.


"Тройката" отчита, че рецесията ще е по-дълбока, откото се е очаквало през юни и възстановяване може да се очаква след 2013 г. Макар още да няма признаци за възстановяване на инвеститорското доверие, износът се съвзема, а инфлацията намалява и се очаква да остане под средната за еврозоната, се казва в изявлението. Крадиторите признават, че гръцкото правителство е постигнало значително намаляване на дефицита от началото на програмата, въпреки дълбоката рецесия. Те обаче отчитат, че заложените фискални цели за 2011 г. не са постигнати. Според тях отчасти това е отчасти заради продължаващия спад на БВП, но и също поради отклонения в изпълнението на някои от договорените мерки.Що се отнася до 2012 г., мисията на тройката изразява увереност, че допълнителните мерки, обявени от правителството, в комбинация с непоколебимо изпълнение на коригираната средносрочната фискална стратегия, трябва да бъдат достатъчни за постигане на поставената цел за дефицит от 14.9 млрд. EUR. За да бъдат постигнати целевите резултати през 2013-2014 г. обаче ще са нужни допълнителни мерки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK