Словашкият премиер заплаши с оставка, ако не се постигне споразумение по спасителния фонд на еврозоната

Словашкият премиер Ивета Радичова заплаши да поддаде оставка, ако нейната десноцентристка коалиция не се споразумее по плана за разширяване на правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), съобщиха правителствени източници, цитирани от БТА. Заплахата е била отправена на среща между Радичова и нейните съпартийци преди коалиционните преговори, започнали днес  следобед."Премиерът заплаши да подаде оставка, ако няма споразумение с коалиционните партньори по ЕФФС, но преговорите все още продължават и нищо не е решено", посочва единият от източниците, пожелал анонимност.


Водещата партия в десноцентристка коалиция днес отправи ново компромисно предложение към партньорите си от либералната  партия "Свобода и солидарност", за да спечели подкрепата им за увеличаване на размера и правомощията на ЕФФС, сочи документ, цитиран от Reuters. Според предложението всяко бъдещо финансиране на спасителни акции в еврозоната от ЕФФС ще подлежи на одобрение от словашкото правителство и парламентарната комисия по бюджет и финанси. Право на вето обаче няма да бъде предоставено на отделните партии - условие, за което настоява "Свобода и солидарност". Нейният председател Рихард Шулик заявява, че неговата партия ще "гласува против разширяването на спасителната рамка в еврозоната или най-малкото няма да го подкрепи", ако неговите условия не бъдат покрити от останалите три партии в управляващата коалиция. Предложението включва и сформирането на специална комисия от партийни експерти, които да оценяват позицията на Словакия по  отпускането на заеми от ЕФФС. Утре предстои планът за ЕФФС да бъде гласуван в словашкия парламент.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK