HSBC: Световната търговия ще се увеличи със 73% през следващите 15 години

Обемът на световната търговия ще нарасне със 73% през следващите 15 години, като Китай и останалите нововъзникващи пазарни икономики ще бъдат двигателят на растежа. Това се посочва в доклад на HSBC, цитиран от БТА. Прогнозата е, че през 2025 г. обемът на световната търговия ще възлиза на 48.5 трлн. USD спрямо сегашните 27.2 трлн. USD. Докладът обхваща 10-те най-значими сектора в 36 страни.


Очаквaнията са Египет да отчете най-бърз растеж на търговията, като до 2025 г. обемът й ще нарасне със 185% и ще представлява 0.4% от цялата търговия. Причините отчасти са заради това, че останалите страни ще гледат на Египет като вход към променящия се Близък изток.


Най-вероятно Китай ще запази позицията си на лидер в световната търговия със среден годишен растеж от 7%. През 2025 г. Пекин ще представлява 13% от световната търговия спрямо 10.9% през 2010 г. Виетнам, Индонезия и Бразилия също ще имат значителна роля, като в трите страни обемът на търговия ще нарасне със 144% до 2025 г., а Индия ще отчете растеж от 156%, се посочва в доклада.


"Нововъзникващите пазарни икономики в Азия, Южна Америка и Близкия изток ще доминират в класация на страните с най-висок растеж на търговията през следващите 15 години," отбелязва още в доклада си HSBC, като уточнява, че от части това ще се дължи на ниската база, от която започват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK