Джедай в реалния живот

Все още не можем да вдигнем космически кораб във въздуха с помощта на мисълта като учителя Йода в "Империята отвръща на удара", но скоро човек ще може да кара инвалидна количка, да управлява автомобил или роботизиран екзоскелет само с ума си. Някои идеи и технологии може да звучат като научна фантастика, но бързо се превръщат в научни факти, пише Катя Москвич от BBC, която сама изпробва "каска", с която може да движи предмети с мисълта си. "Най-важното е да изчистите ума си... да не мислите за нищо", казва на журналистката Ед Джелард, млад мъж с чудноватата титла старши изобретател. Катя се намира в тестова стая в лабораторията Emerging Technologies на IBM в Уинчестър, Англия. Главата й е овързана в множество жици - част от странен уред. На всяко от  14-те "пипала", от които се състои уредът, е поставен навлажнен електрод, който регистрира специфични сигнали на мозъка.


Побутвам с мисъл


Пред Катя има компютър, на чийто екран е показано изображение на плаващ куб. Кубът се задвижва в далечината, когато тя го побутне с мисъл.Вярно е, че системата се нуждае от малко подготовка, за да постигне това. Но все пак тя знае как да асоциира даден мисловен модел със специфично движение. Устройството за главата, което е разработено от австралийската компания Emotiv за гейм индустрията, е на пазара от известно време, пише BBC. Но чак сега компании като IBM започват да обработват богатството от данни, което то може да предостави.Използвайки софтуер, разработен от тях, учените свързват устройството на Emotiv с автомобил играчка, ключ за лампа и телевизор. Контролните сигнали идват от два основни източника - електроенцефалографско (ЕЕГ) измерване на мозъчната активност и разчитане на нервните импулси, докато те пътуват навън по посока към мускулите.В момента на пазара има разнообразна апаратура, измерваща мозъчните вълни, главно използвана при видеоигрите. Много от продаваните технологии за контрол чрез мисълта са предназначени за компенсиране на физическите способности на онези, които са ги изгубили. Екипът на Emotiv вече е използвал система, за да помогне на пациент със синдром на "заключването", чийто здрав, активен ум е в капана на неподвижно тяло след инсулт, разказва BBC."Свързахме каската с междинния интеграционен софтуер на IBM и пациентът побутна куба на екрана сякаш с едно кликване на мишката", обяснява пред BBC Кевин Браун от IBM.Във Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария, изследователите използват мозъчно-компютърни технологии за създаване на инвалидни колички, управлявани с мисъл, и на роботи, работещи чрез телеприсъствие.
Робот на помощ


Японската компания Cyberdyne пък помага на хората, които не могат да ходят, да си възвърнат мобилността, като облича цялото им тяло в роботизиран костюм, наречен Хал.Точно както някои от уредите на IBM отчитат не само мозъчни вълни, но и нервните импулси, Cyberdyne използва миниатюрни сензори по крайниците на човека, които отчитат намерението му да се движи, дори и ако физическият акт е невъзможен.Извън сферата на здравеопазването политехническото училище в Лозана и Nissan разработват интелигентно превозно средство, което може да използва мозъчните данни.Поддържани от множество външни индикатори и камери, мозъчните сензори четат следващите намерения на водача. Очаквайки тези намерения, колата поема управлението, като премахва необходимостта от досадно и времеемко физическо движение.За тези, които предпочитат да въртят педалите, Toyota работи със Saatchi&Saatchi, Parlee Cycles и DeepLocal за създаване на велосипед, който може да сменя скорости според мислите на колоездача.


Чип в главата


Kаските предлагат евтин, лесен начин за проникване в ума. Но има други, по-aгресивни техники, които се разработват в момента, предава BBC.В мозъчния институт "Браун" в САЩ учените пък се опитват да вградят чипове в човешкия мозък. Технологията, наречена BrainGate, изпраща умствени команди директно към компютъра. Човек все още трябва да е физически включен в компютъра чрез кабели, които излизат от главата, подобно на тези в "Матрицата". Но екипът вече прави опити да смали чиповете и да ги направи безжични.BrainGate разработва начини за управление на курсор, мониторна клавиатура и дори за използване на роботизирани ръце. След тестване върху маймуни учените вече са започнали опити с хора."Представете си някакъв вид безжично компютърно устройство в главата, което се управлява от ума - какво ще стане, ако хората го измислят", казва пред BBC проф. Ноел Шарки от Университета в Шефилд.Свързването на аналоговите мисли с цифровата информация ще включи човешките същества директно в електронните информационни мрежи като интернет, коментира BBC."Но щом военните се доберат до това откритие, те ще го изцедят докрай", обяснява той."В момента въздушното пространство на Афганистан e изпълнено с безпилотни самолети, управлявани от един човек. Но ако военните се оборудват с добре развити [мозъчни] каски, те ще могат да контролират множество самолети или военни роботи директно с мислите си."Възникват и въпроси за това какви виртуални престъпления са възможни в ерата на свързания ум."Представете си някакъв вид безжично устройство за компютър в главата ви, което може да се използва за контрол на нечий ум. Какво ще стане, ако хората го хакнат, какво може да направи някой с вас и вашето имущество", продължава проф. Шарки."Ами ако сте принудени да носите устройството и някой ви контролира с мислите си?..."Възможностите - както положителни, така и отрицателни - буквално завладяват ума.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK