Инфлацията в Румъния спадна до 3.45%

През септември годишната инфлацията в Румъния е спаднала  до 3.45%. Регистрираната ниво е най-ниското от 1990 г. насам, според данни на Националния статистически институт.


През септември за четвърти пореден месец е отбелязан спад в потребителските цени. Това се дължи основно на поевтиняването на хранителните стоки. Така Румъния успява да се вмъкне в определения от централната банка интервал за целева инфлация от 2 до 4%.Националната банка на Румъния (НБР) не е постигала целта си за инфлацията от 2006 г. насам, когато отчетеното поскъпване е 4.87%. Според Валентин Лазя, главен икономист на националната банка, Румъния има шанс да намали инфлацията под 3% през следващите години, ако фискалната политика на страната подкрепи паричната политика на централната банка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK