Ангел Семерджиев: Увеличението на акциза на природния газ за отопление може да увеличи цената на парното

Поскъпването на газа може да е в същия процент като акцизната ставка, допусна председателят на ДКЕВР Увеличението на акциза за метана и природния газ за отопление ще доведе до повишение на цените на топлинната енергия, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той отказа да коментира с колко би поскъпнало парното от 1 януари, ако новите ставки бъдат одобрени.


"Увеличеният акциз ще доведе до поскъпване, това е ефектът по принцип", коментира Семерджиев. По думите му обаче това трябва първо да се случи и после ще се уточнява с какъв процент може да се увеличи и цената на топлинната енергия. "Става въпрос за данъчна политика и ние сме длъжни да се съобразим с нея, защото това са разходи, които няма как да бъдат избегнати", обясни неизбежността на поскъпването Ангел Семерджиев. "С толкова, колкото се увеличат акцизите, с толкова ще се отрази и при топлофикациите", коментира председателят на ДКЕВР. Той уточни, че дружествата не са предвидили това увеличение и затова то определено ще им се отрази зле.


Намеренията на финансовото министерство са чрез промени в Закона за акцизите и данъчните складове от следващата година да се въведе акциз за метана и той да бъде до 1.70 лв. за гигаджаул. Ставката за природния газ, използван за отопление ще е 20 ст. за гигаджаул. Промените предвиждат увеличение на акцизните ставки върху газьола и керосина с 2.4%. Промените се правят, за да се синхронизират акцизните нива с тези на страните от ЕС.


Семерджиев увери, че когато се гледат цените на топлофикациите в началото на следващата година, те ще бъдат променени само в случаите, в които допълнителните разходи са много по-големи, отколкото дружествата биха могли да поемат. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK