Напролет започва производството на електромобили в Ловеч

Заводът на "Литекс Моторс" в Ловеч ще започне производството на български електромобили от пролеттта на 2012 г., съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на конференция на тема "Електрическите превозни средства като фактор за устойчиво градско развитие". Предвижда се държавата да изгради пътната инфраструктура до ловешкия завод, тъй като той е сертифициран като инвестиция от клас "А", допълни той.


Междуведомствена работна група пък обсъжда възможните мерки за подкрепа на електроавтомобилната индустрия и използването на електромобили от гражданите. Сред предлаганите стимули са облекчаване на таксите при първоначална регистрация на автомобила, възстановяване на ДДС при закупуване на електромобил, въвеждане на преференциален режим на движение и паркиране в населени места и други.


Трайков коментира още, че вече има проект за изграждане на зареждаща инфраструктура за електромобили в София, Пловдив и Варна. Вчера той съобщи, че до седмици ще бъдат готови първите зарядни станции за електромобили в столицата . Днес той уточни, че тези проекти е възможно да бъдат финансирани със средства от фонд "Козлодуй".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK