Бюлетините за местни и президентски избори ще имат различно оцветяване на гърба

Бюлетина за кмет намерена в урната за избор на президент ще се счита за действителнаЦИК обмисля да пусне бюлетините за президент и за местната власт с частично оцветяване на гърба. Това заяви говорителят на комисията Ралица Негенцова. Тя уточни, че следващата седмица цветът на бюлетините ще бъде ясен, но засега отказа повече коментар.


Бюлетината за президент и вицепрезидент ще е една. За общински съветници и кметoвe на населeни места са предвидени 2 бюлeтини. На местата, където има избори за кметове на кметства, бюлетините ще са 3. Разграничение ще има и на урните. В едната урна е предвидено да се пускат бюлетини за местната власт, докато във втората ще се гласува за президент. На двете урни ще се изписва уточняващ надпис коя за какъв избор е. Въпреки това разделението е формално, тъй като Негенцова каза, че ако се намери бюлетина в урната за кмет на община в урната за президент, тя ще се счита за действителна.


Гласуването на изборите ще става посредством зачеркване на номера на кандидата с „X” със син химикал, а в самите стаи за гласуване ще има информационни табели за начина на гласуване и списъка на кандидатите и листите със съветниците. Преди да се гласува трябва да се бие печат, а също така и след самия акт. Негенцова каза, че при сигнали за гласуване на чужд език, комисията може да предприеме адекватни мерки. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK