36% от работещите са далеч по-квалифицирани отколкото е нужно за позицията, която заемат

Общо 36% от работещите в България заемат длъжност, която изисква много по-ниска квалификация от тяхната. Това показва проучване на Националния център за оценка на компетенциите, цитирано от  dariknews.bg. Тое е проведено сред 1500 работодатели, които са оценили компетенцията на служителите си спрямо извършваната работа.


Едва 30% заемат длъжности, които отговарят на квалификацията им, докато другите или нямат умения, или образованието им е по-високо от необходимото, но няма приложение на практика. "Хората с високо образование са принудени да приемат някаква длъжност само и само да имат работа", казва Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетентностите.


Центърът разработва 140 професионални стандарта в седем сектора - металургия, машиностроене, месопреработвателна промишленост, електроника, електротехника, мебелна промишленост и туризъм. От организацията предвиждат да изработят допълнителни профили на компетентностите за 20 от ключовите дейности. "Всички тези изисквания ще бъдат включени в професионалното средно образование и част от дисциплините във висшите учебни заведения", казва експертът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK