Присъдата на Тимошенко ще спъне евроинтеграцията на Украйна

След като предизвика масови протести в Украйна, присъдата на бившия премиер Юлия Тимошенко предизвика и острите реакции на световната общност. Съмнителното съдебно решение постави на карта интеграцията на Украйна в Европейския съюз (ЕС), а Русия окачестви целия процес срещу Тимошенко като антируски. Държавни лидери и международни организации от цял свят определиха решението на съда като политическо и призоваха към справедливо и прозрачно обжалване.


Липса на прозрачност


Подробностите и обосновките около съдебния процес, който доведе до обявената във вторник присъда на Тимошенко е първата голяма въпросителна за международната общност. Руският премиер Владимир Путин, обясни че не е запознат с обвиненията и заключенията на съда, както и базата, на която са отправени. Той коментира, че информация за делото е достигала до него единствено чрез медиите.
Според украинската прокуратура през 2009 г., с подписването на договр за доставка на руски газ, Тимошенко е ощетила страната си с близо 190 млн. USD, по този начин злоупотребявайки с правомощията си. Путин коментира, че сделката е осъществена между "Газпром" и "Нафтогаз" и не ясно как осъдената може да е участвала в нея.ЕС реагира още по-остро на липсата на прозрачност по делото, като от председателството му  в Полша коментираха, че приемат решението като политическо и в абсолютен разрез с принципите за справедливо правосъдие, които европейският съюз се опитва да прилага. Съветът на Европа коментира, че политическите решения трябва да се взимат от избирателите и парламентите, а не от съдебните органи.


Тест по безпристрастност


След като процесът до момента не покри международните стандарти за прозрачност и безпристрасност, бъдещото му развитие ще е истинското изпитание за обективността на Украйна, обявиха от Полша. Тимошенко обяви, че очаква намесата на европейския съд за отмяната на несправедливата, според нея присъда. От ЕС коментираха, че украинската държава трябва да спази демократичните принципи, за да не се налага преосмисляне на двустранните отношения, особено в хода на процеса по асоцииране, тъй като сред коментарите се появиха и доста крайни позиции. Вилфред Мартенс от Европейската народна партия директно призова за прекъсване на преговорите по споразумението за асоцииране, което ЕС и Украйна трябва да подпишат през декември.


Право на обжалване


Председателят на Европейският парламент Йежи Бузек, коментира че изразява сериозни съмнения в обективността на процеса. Той коментира, че законът приложен срещу Тимошенко датира от съветски времена и е свързан с престъпления, свързани с политически решения, което е остаряла практика в ерата на демокрацията. Турбьорн Ягланд, генералният секретар на европейския съвет коментира, че подобно политизиране на съдебните решения трябва да бъдат забранени в бъдеще и разчита това да се случи чрез проекта за промяна на наказателния кодекс на Украйна, който наскоро беше обявен от президента Виктор Янукович.Шокиран от острите критики на международната общност, украинският президент Виктор Янукович заяви, че присъдата не е окончателна и Тимошенко има пълното да обжалва. Според върховния представител на ЕС, Катрин Аштън, подобно политизиране на съдебно решение, особено от страна, която се опитва да се интегрира в ЕС е повече от разочароващо. и може да постави на карта бъдещето на Украйна в ЕС.


Останалият свят


Решението на съда беше подложено на безмилостна критика от страна на държавни лидери и международни асоциации и присъдата може да накърни имиджа на страната навсякъде по света. От германкото външно министерство коментираха, че е невъзможно тя да не повлияе на отношенията между двете страни. Франция призова страната да се върне към пълното спазване на европейското право. Външният министър Ален Жупе сподели, че подобна съдебна процедура е доказателство, че страната не отговаря на международните ангажименти, които е поела. Той наблегна на факта, че Украйна в момента е ротационен председател на Съвета на министрите и това влошава допълнително резултатите от решението. "Меката" на демокрацията САЩ също се присъедини към международното мнение. От ООН призоваха за справедливост, а Amnesty International директно приканиха за освобождаването на осъдената Тимошенко.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK