Икономисти и политици призовават за спасяване на еврото

Световно известният финансист и милиардер Джорд Сорос и още 90 европейски икономисти, политици и други видни личности изпратиха отворено писмо до лидерите на еврозоната с призив дълговата криза да бъде решена възможно най-бързо, защото в противен случай има опасност световната финансова система да бъде унищожена.


Сред подписалите писмото са бившият италиански премиер Масимо д'Алема, бившият френски външен министър Бернар Кушнер, бившите германски министри Йошка Фишер и Ханс Айхел, бизнесмени като французина Бернар Коломб и гърка Стелиос Завос.


"Еврото далеч не е съвършено, но реакцията би трябвало да бъде коригиране на грешките в изграждането на еврозоната, а не да се оставя кризата да подкопае, та дори да унищожи световната финансова система", се посочва в писмото.
В него се предлагат мерки за излизане от кризата, които включват създаване на  обща финансова институция, която да има средства и да може да гарантира, че страните членки спазват бюджетните правила, затягане на контрола и регулирането на финансовата система и изграждане на стратегия за икономическа конвергенция, "защото проблемът с дълга не може да бъде решен без растеж". Търсенето на решения на национално равнище ще доведе неизбежно до разпадане на еврозоната", предупреждават авторите на писмото.Повече по темата в утрешния брой на в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK