Юнкер предложи 10 стъпки за справяне с кризата

Председателят на еврогрупата намеква, че може би ще е необходимо по-голямо намаляване на гръцкия дългПредседателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер предложи 10 стъпки за справяне с дълговата криза в еврозоната, предава Reuters. Сред тях има автоматични санкции за фискално безотговорните правителства, по-голяма власт на Комисията и дивиденти за данъкоплатците, които спасяват банки. В интервю за гермaнския вестник Handelsblatt Юнкер намеква и че може би ще бъде необходимо по-голямо намаляване на гръцкия дълг. Запитан дали има план за край на кризата, Юнкер дава 10 предложения:


1. Да се отпусне следващия транш, ако това е възможно.2. Да се уверим в стабилността на гръцкия дълг, защото в противен случай трябва да се мисли за други стъпки и да се вземат предвид техните последствия, вкл'чително и извън Европа.3. Стриктно следване на курса на бюджетна консолидация с автоматични санкции за повтарящи се провали при изпълнението на бюджета.4. Пътна карта на банковата рекапитализация. Недостатъчно капитализираните банки трябва да се опитат да се рефинансират на пазара. Ако не успеят, държавата трябва да обмисли дали може да им помогне с необходимия капитал. Данъкоплатците трябва да получат дивиденти от спасяването на банки. Не може просто да им даваме тези пари. Необходимо е да се подсигурим, че този, който осигурява капитала в каквато и да е форма, е представен в органите за взимане на решения. 5. Въвеждане на такса за финансова транзакция.6. Програма за растеж на страните в затруднено положение7. Различен тон в Европа относно бюджетите. Не е приемливо страните от Европейския съюз да се разделят на такива, които дават и такива, които взимат.8. По-добра регулация на финансовите пазари.9. Нов начин за справяне с рейтинговите агенции.10. Ние се нуждаем от икономическо правителство. Доволен съм, че броят на тези, които подкрепят идеята, нараства бързо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK