Европейската нощ на прилепите се провежда за 15-и път у нас

Европейската нощ на прилепите се провежда за 15-и път у нас

© BloombergОт всички 52 вида прилепи открити в Европа, 33 пребивават в България. Този и още много любопитни факти относно живота, популацията и особеностите на летящите бозайници, могат да се научат по време на Европейската нощ на прилепите, която се провежда за 15-ти пореден път у нас. "Научно-образователната" нощ се организира в 9 града и едно село в страната - Бургас, Поморие, Шумен, Стара Загора, Пловдив, Хасково, София, Русе,  Враца и с. Байкал. Освен в България, европейската нощ на прилепите се провежда в още 30 страни на стария континент - всички, които са подписали Споразумението за опазване на популациите на европейските прилепи (Eurobats).


Тазгодишните мероприятия, посветени на крилатите бозайници минават и под знака на обявената от ООН Международна година на прилепите. Нейна цел е да бъде популяризиран колкото се може този животински вид, тъй като е установено, че му се отделя много малко внимание. Най-голям проблем за популацията на прилепите е  унищожаването на техните местообитания.


Една от най-честите вреди за този животински вид е облагородяването на пещерите. Според експертите това трябва да се  прави, така че да не пречи на пещерните обитатели. Друг сериозен проблем, отново породен от човешка намеса, са безразборните горски сечи. Горските пожари също прогонват десетки видове, унищожавяйки всякакви предпоставки за развитието им в определени райони. Синдромът на белия нос е болестта, за която е регистрирано, че е засегнала популацията на прилепите в огромни мащаби в САЩ. Наскоро гъбичката, причиняваща това заболяване е открита и в Европа, включително и в България. Засега обаче у нас този синдром все още не е толкова разпространен, успокояват експерти.


Съорганизатори на Европейската нощ на прилепите у нас са Британския съвет и Министерството на околната среда и водите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK