"Хилтън София" осинови пчелни семейства

Хилтън София" даде старт на интересен еко проект, който може да го превърне в първия хотел в България, който произвежда собствен мед. Пчелните семейства, които е "осиновил" хотела са разположени на покрива му в четири кошера, като евентуално броят им може да се удвои. Проектът ще продължи около две години и има по-скоро експериментален характер.


Пилотните за проекта кошери могат да произведат около 100 кг мед общо. Има възможност кошерите да бъдат увеличени до десет, но въпреки това количеството мед не би могло да покрие нуждите на хотела. Отглеждането на пчелите е по-скоро начин за био-мониторинг, който ще покаже доколко е възможно нормалното функциониране на пчелните семейства в центъра на София, отбелязват от хотела.


Организаторите очакват те да произведат мед с висока чистота, тъй като в градската среда замърсяването се дължи преди всичко на трафика. Кошерите са в близост до обилна паркова растителност и не се очакват проблеми със захранването на пчелите. Единствените трудности, които ще възникват са заради климатичните особености на София, например мъглите, теченията и високите летни температури.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK