МАЕ понижи прогнозите си за търсенето на петрол

Очаква се потреблението през 2011 г. да бъде с 50 000 барела на ден по-малко от предвиденото Международната агенция за енергията понижи прогнозите си за световното търсене на петрол за 2011 г. и 2012 г. Причина за решението на агенцията е икономическото забавяне. МАЕ предупреди, че може да намали още прогнозите си, ако растежът на световната продължи да отслабва, съобщава БТА.


Дневното потребление на петрол през тази година се очаква да бъде с 50 000 барела по-малко от първоначално предвиденото, а догодина – с  0.21 млн. барела под очакваното. Прогнозата е, че търсенето ще възлезе на 89.2 млн. барела през 2011 г. или с 1.1% спрямо 2010 г. и ще се увеличи с 1.4% през следващата година. 


Вероятно потреблението ще бъде по-ниско от очакваното, особено за страните, които не членуват в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, заради преразгледаните към понижение прогнози за растежа. Изключение е Китай. В световен мащаб производството на петрол бележи спад с 0.3 млн. барела дневно през септември спрямо предходния месец. Равнището обаче остава с барел повече спрямо миналата година. Вчера Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи за трети проеден месец прогнозите си за търсенето на суров петрол на фона на негативните перспективи за икономиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK