План за насърчаване на "зелените" обществени поръчки ще гласува Министерски съвет

Целта на плана е да увеличи пазара на екологични продукти и да насърчи екоинвестициитеОчаква се Министерския съвет да одобри утре Национален план за действие за насърчаване на "зелените" обществени поръчки за периода 2012-2014 г., предаде БТА. Планът е насочен към популяризиране на "зелените" обществени поръчки, които могат да увеличат пазара на екологични продукти и услуги в страната, да се насърчат екоинвестициите и конкурентоспособността на икономиката. "Зелените" обществени поръчки се дефинират като "процедура, чрез която  публичните органи се стремят да получат продукти, услуги и строителни работи с намалено въздействие върху околната среда през целия им жизнен цикъл".


Планът посочва кои са продуктовите групи, предмет на обществени поръчки, екологичните критерии, на които трябва да отговарят и определя конкретните цели и мерките за постигането им. Той засяга централната администрация, която трябва да достигне до определен процентен дял на зелените поръчки при възлагане на  копирна и графична хартия, офис IT оборудване,офис осветление и почистващи продукти и услуги. Планът включва и механизъм за мониторинг на възлагането на зелени поръчки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK