ЕК иска от банките по-големи капиталови буфери

Президентът на Европейската комисия (ЕК) заяви днес, че банките трябва временно да повишат своите  капиталови буфери, за да се справят с ефектите на дълговата криза в региона. "Банките временно ще трябва да имат значително по-високо капиталово съотношение от възможно най-качествените финансови активи", заяви Барозу при представянето на новия план на ЕК за борба с дълговата криза. Страховете, които владеят финансовия сектор в последно време са свързани с това, че банките могат да понесат големи загуби от притежаваните от тях облигации на страни с нестабилни финанси като Гърция. Тази несигурност задушава крадитирането между банките и икономиката като цяло и заплашва да хвърли еврозоната в рецесия. "За да се оценят капиталовите нужди на банките, тяхната експозиция към всякакъв суверенен дълг трябва да е обявена по прозрачен начин", заяви Барозу.


Той заяви още, че докато банките не увеличат капиталовите си буфери до нови стандарти, няма да им се позволява да изплащат дивиденти и бонуси. По думите му, ако финансовите институции не успеят да увеличат капитала си на пазара, те трябва да получат помощ за това от правителствата, които от своя страна могат да искат пари от спасителния фонд на еврозоната. Барозу също така призова постоянния спасителен фонд - Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), да бъде задействан в средата на 2012 г., една година по-рано от предвиденото.ЕМС в контраст с настоящия фонд - Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС), ще изисква от частните инвеститори да поемат загубите от държавни облигации, ако на съответната държава се наложи да отпише част от дълговия си товар.


В своите предложения Барозу засегна всички аспекти на дълговите неволи на Стария контитент, но остана пестелив относно детайлите. Относно Гърция той заяви, че следващия транш от спасителния пакет трябва да се изплати, като занапред финансовата помощ на страната трябва да се основава на адекватно финансиране чрез публичния сектор и участието на частния.Той също така се изказа в полза на по-големи правомощия за комисаря по паричните въпроси на ЕС, което ще му даде по-голямо влияние върху националните бюджети.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK