Правителството одобри нов закон за хазарта

Правителството одобри нов Закон за хазарта, в който вече са регламентирани онлайн хазарта, залаганията чрез SMS и телевизионни предавания, както и надбягвания с коне и кучета и др. Със закона се въвеждат нови изисквания за издаване на лиценз. Предвиждат се и териториални ограничения за откриване на казина и игрални зали. Специфичните изисквания за издаване на лиценз
се въвеждат поради завишеното ниво на риск за потребителите и необходимостта да се предотвратят измами, злоупотреби с лични данни и пране на пари. Предвижда се праг за задължителни инвестиции от фирмите, които организират залаганията. Така например тези, които организират залагания върху резултати от спортни състезания, от надбягвания с коне и кучета и за случайни събития трябва да докажат пред Държавната комисия по хазарта 1 млн. лв. инвестиции и още толкова за организиране на играта. За собствениците на казина сумите са по 600 хил. лв. инвестиции и за игри, а при игрите от разстояние - съответно 600 хил. лв. и 1 млн. лв. 


Игралните зали и казината вече не трябва да бъдат близо до училища
, предвижда още новият закон за хазарта. Предвижда се изключение само за 4- и 5-звездни хотели. В игралните зали трябва да има по-голям брой машини и маси за игра, като целта е те да бъдат окрупнени и изкарани извън жилищните квартали, заяви финансовият министър Симеон Дянков. Забранява се и рекламата на хазартни игри, като имуществената санкция за нарушение на забраната може да достигне 30 хил. лв.


По данни на Комисията за хазарта, в момента в страната има около 4500 игрални зали и казина
. Около 20-25% от игралните зали след приемането на закона ще трябва да променят дейността си, коментира Дянков. По анализи на ЕК от началото на 2010 г., средства от залаганията, които излизат от страната, не са регламентирани и не се облагат с данъци са между 300 и 700 млн. EUR. Министърът припомни, че през 2010 г. данъкът за хазарта е 15% и затова може да се очаква голяма сума на годишна база като данъчен приход от облагането на хазарта. Минималният обем на приходите, според Дянков, е между 40 и 50 млн. EUR. Очаква се данъците от тази дейност в максималният им обем да бъдат достигнати през 2013 г.


За да влезе в сила приетият от кабинета проектозакон, той трябва да бъде одобрен Народното събрание. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK